Ново:
Индукционен дрон
Летяща пчела
Очи в тъмното
Смарт катинар
Комплект за бира
Програмируем робот
Яйце-лабиринт
Левитиращ глобус – Висящ
Левитиращ глобус – Стоящ
Пъзел Inside 3
Турбо количка

Дървен Куб на Рубик
Rubiks Brand Rubik’s Wood Cube®

Цена: 29.00 лв

ImageImage

ImageМоже би много от клиентите ни ще кажат "О, не още един куб!", но чувството ни за завършеност не ни даваше мира преди да попълним колекцията си с този изработен от дърво, напълно функционален вариант, отбелязващ 30-годишнината от изобретяването на куба.
Той е препратка към първоначалната му разработка. Както при много изобретения, откритието станало случайно. Целта на Ерньо Рубик въобще не била създаването на пъзел, той искал модел, който да демонстрира 3-мерната геометрия. Използвал дърво като достъпен и лесен за обработка материал. В крайна сметка всичко довело до създаването на пъзела. Интересно е, че разработката отнела само 6 седмици, докато патентоването и подготовката му за дистрибуция по света - цели 6 години!

На читателите може би ще е интересно да научат някои любопитни подробности от историята.
Image
Структурата на различни механични устройства винаги е занимавала Рубик. Той искал да създаде тримерен обект с висока естетическа стойност, който да може да запазва целостта си, докато претърпява многобройни трансформации в трите измерения. Задал си въпроса: "Как могат няколко блокчета да се движат свободно едно до друго без да се разпаднат?" Първият му опит бил като вързал 8 малки кубчета с ластици, за да образуват куб 2x2x2. Пробвал различни варианти, но все не успявал да ги накара да се движат добре. Накрая осъзнал, че кубчетата трябва да се захващат едно за друго като се промени формата им. В познатата ни версия 26 различни кубчета образуват контурите на един по-голям куб. Всеки слой от 9 кубчета се върти около своето централно кубче. След като измислил механизма, той го изработил и сглобил куба. Опитал редица начини да разкраси това фантастично творение на механиката и в крайна сметка най-удачен се оказал вариантът да оцвети всяка срана на куба с различен цвят. Започнал да върти страните.
Image
По-късно Ерньо Рубик си спомня: "беше възхитително как, само след няколко движения, цветовете се смесиха в очевидно случайна комбинация. беше извънредно приятно да се наблюдават цветовете докато се пренареждат. И, както след дълга разходка, когато е видял много нови места, човек се радва да се завърне вкъщи, накрая и аз реших, че е време да се прибирам. Исках да подредя цветовете както бяха в началото. И тогава се изправих пред голямото предизвикателство: Какъв е пътят към къщи?"

В този момент, през 1974 г., когато 29-годишният Ерньо разбира, че не е толкова лесно да се подредят цветовете, се ражда пъзелът. Той пресметнал набързо, че ако върти случайно страните, по всяка вероятност няма да му стигне целият живот да уцели правилната комбинация, което по-късно се оказало повече от вярно. Започнал да търси решение на загадката и след време открил известни закономерности, помагащи да се подредят някои от малките кубчета. След около месец, той вече бил подредил куба и неговата забележителна история започнала.
Image
В началото на 1975 г. Рубик подал документи за патент на изобретението си в Унгария и започнал производството в малка фабрика в Будапеща. Продажбите се движели мудно, докато един унгарски бизнесмен, работещ за немска компютърна компания, не забелязал играчката. Неговото име не се споменава често днес, но той всъщност е един от основните виновници пъзелът да добие широка популярност. Това е Тибор Лаци. Той бил на бизнес пътуване в родината си и докато пиел кафе в едно заведение, забелязал сервитьора да си играе с шарен куб. Любителят математик Лаци бил силно впечатлен и направил всичко възможно да се срещне със създателя на куба.
Image
"Когато Рубик влезе в стаята, почувствах желание да му дам някакви пари. Той изглеждаше буквално като просяк. беше облечен ужасно, от устата му висеше евтина унгарска цигара. Но аз знаех, че съм срещнал гений! Казах му: "Можем да продадем милиони от тази играчка." Това е споменът на Лаци за първата им среща.
Тибор демонстрирал куба на международния панаир на играчката в Нюрнберг, но не като официален изложител. Разхождал се из палатите и въртял играчката в ръцете си, надявайки се да намери подходящ дистрибутор. Там Лаци се запознал с Том Кремер - самият той експерт по игрите. Те взели решение да обединят усилията си и да залеят света с този нов пъзел. Лаци се върнал в Унгария да се бори с бюрокрацията в една страна зад желязната завеса, а Кремер започнал дълго обикаляне по света в търсене на инвеститор. Той бил убеден, че за да се реализира пълният потенциал на куба, ще трябва популяризаторската мощ и дистрибуторската мрежа на голяма международна компания. За съжаление никой от "играчите" тогава не споделял неговия ентусиазъм. Кубът бил интересен, но труден за производство и прекалено "интелектуална" играчка според тях.
ImageImage
В крайна сметка било постигнато споразумение с американската компания "Ideal Toy Corporation", която поръчала първите един милион бройки. Рубик започнал производството в роднината си, но невъзможността за изработка на висококачествени потребителски стоки зад желязната завеса било непреодолимо препятствие по това време. По ирония на съдбата, точно неудържимият успех на куба, в комбинация с разходите по върнатите дефектни бройки в крайна сметка довеждат компанията до фалит. Но вече нищо не било в състояние да спре кубоманията.

Ерньо Рубик става първият самосъздал се милионер от комунистическия блок. По-късно той основава фондация за подпомагане на перспективни млади изобретатели. В момента той е собственик на малка компания с дузина души персонал - Рубик Студио, произвеждаща мебели и играчки. Тибор Лаци заработва добра сума с активността си. В момента правата за производство на куба се държат от компанията на Том Кремер - Seven Towns Ltd.

Особености:
•Напъно функционален вариант изработен от дърво
•Произведен е по случай 30-годишнината от изобретяването на куба
•Страните са оцветени с полупрозрачни стикери
•В комплекта има пластмасова поставка
•Лимитирана серия от 2010 година

 


Оценка: ImageImageImageImageImage

 

Ново:
Дартс с капачки
Магнитен дартс
Безжично зарядно
Лампа превключвател
Клетка за смартфони
Мини микроскоп
Z-Cube Corn
Шапка с челник
Раница за ръка
Одеяло за навън
|Джаджи|Лайфстайл|Игри|Светлина|За офиса|На открито|Пъзели|
|Начало|За нас|Корп. клиенти|Магазин|Доставка|Поръчка|
горе
Copyright © 2006-2020 All rights reserved